Pages

Tuesday, December 21, 2010

Ameda VS Medela FS



OK, Since saye menjual dua-dua, ramai yg tanye... nak beli? boleh.. click sini

FS vs Ameda

In terms of output, it's basically the same. Despite the canggih-ness of the pump, there are some things I don't fancy about FS..
1. It has gazillion parts!
Yang ni Ameda...
Yang ni FS
2. Suction Power
3. the noise! (Ameda quieter...hehe)
However, I absolutely love the mobility.
With Ameda, if I don't use the 6 AA batteries for mobility-byknye kena gune, I had to plug the pump onto the power socket.
With FS, I am able to do my housework, handsfree, not needing to think about, power for the pump-brg canggih kan?

AMEDA vs FS
1. Affordable price
2. Suction / Volume Control-kadang2 ain blh dpt double letdown sbb kita control sendiri!
3. Easy Assembly
The BP comes in 4 parts:
Breast shields;Collection bottles;Cap and diagphram;Valve
(I often had to sit in for a meeting and when it's time to pump, I can actually quickly assemble the parts and pump for a minimum of 15 minutes, and I'm good to go!)
However :)
You need to stock 6 AA batteries!!
Dia lak besar la skit dr FS, tapi blh muat dlm medela citystyle tu...maknanya, kalau galas guna citysyle bag, sama je la bawa FS/Ameda :)

So,
Rate ain utk FS, 3.5 out of 5 stars and Ameda 4 out of 5 stars!

Nevertheless, Ain kena conclude that:
REGARDLESS of how expensive or reliable your BP may be, ALWAYS remember that the most efficient BP in the world is YOUR BABY...
OK?

Nipple Confusion


wa..ramainye ada prob ni kan..
bulan ni aje dah 3 org yg kontek ain pasal prob yg sama
susah jugak ni nak explain...
mula2, problem dia sbb kita dh introduce botol awal2 kat baby..milk supply kite pon dh jadi merundum sbb direct suction x der kan...
he must "work" for mother's milk-botol feed ni sng, x yah kerja keras2 dh dpt upah..kalau direct feed, kena suct betul2 dulu, br dapat kan...

nasihat ain secara ringkas, x nak panjang2,
1.First, try to stay calm. This can be difficult if baby is actively refusing breast and both mother and baby are frustrated.
2. kalau bg botol, jgn kita sendiri yg bagi, minta org lain yg bagi..so dgn kita dia hanya boleh dapat original nipple je ye..xder tiruan punye..Use bottles only when needed. Using bottles too often increases risk of baby preferring bottles over breast...ok?
3.bykkan skin-to skin contact...bykkan baby tdo atas dada kita, biar dia kenal balik bau kita tu...hehehe..kalau pandai, bawa baby in a sling near the breast between feedings. so lagirapat lagi bagus :)
4.Try utk breastfeed masa baby tenang, pagi2 masa br bgn dr tdo, jangan tunggu baby lapar br nak bagi..mengamuk la dia
5.Bagi baby bila breast dh nak let down..timing masa mana baby nak susu, then dekat2 dengan waktu menyusu dia, pam utk stimulate kan breast, r
asa2 dh nak letdown, bagi baby..so x der la baby tu tertunggu2 nak dpt susu..sbb dia dh biasa dgn botol yg x perlu kerja keras tu kan..?

Babies biasanya akan keliru, nape mak aku ni?apa yg mak aku buat ni? nak bg breast dia balik ke (huhu~merajuk!)
Kita kena byk bersabar..Usaha+Doa berpanjangan!
Bila dia berjaya (walaupun skit2), puji dia..Dia x fhm, tp emotional bonding antara kita n anak kan ada...
It may take a few days/or maybe weeks to woo baby back to the breast, but you can do it....! InsyaAllah!
Me, still bf ~ Afeef already 2 yrs and 2 weeks!!Alhamdulillah!!

Saturday, December 11, 2010

Hand (manual) expression of breast milk



Oopss..hari ni tertinggal lak pam akibat kelam kabut pagi tadi!!


Alamak, battery plak habis, plug point lak x der tempat!!


Alahai, macamana ni, pam rosak..nak baiki lambat..x kan nak beli baru lagi kot??




Hurm..macam2 boleh terjadi..semua tu DUGAAN... so camne? bersedia x guna tangan?


Alamak! mana pandai, start dr hari mula2 mengepam, pakai yg main tekan, jalan jer..heheh...




Ok la..


Sini ain nak share skit..Ain pon baru aje pandai, x master la agi..skit2 kita kongsi ye...




Mula2,


Massage breast untuk membantu "let down," menggunakan teknik di bawah




1. Guna kedua2 belah tangan, slide tangan dr atas dada ke arah nipple, tapi x sentuh nipple tu


2. Dengan jari, massage ikut bulatan around breast, pastu picit..!


Senang aje kalau kita dah tahu cara...
JOM try!!!



Wednesday, November 24, 2010

CERAMAH/SGM MEETING

DEAR FRIENDS...
ALHAMDULILLAH...
AKHIRNYA, OFFICIALLY NAK ANNOUNCE, KITA PUNYE SGM:

DATE: 4/12/2010
TIME: 10.00-1.00TGHARI
VENUE: DEWAN FTKEA, TATIUC

Berpeluh ain ke sana ke mari mengedarkan pamplet.
Harap2 berjaya..
Bagi yang sudi membantu, boleh email ain admin@qasehbonda.com!

Wednesday, November 10, 2010

Kenapa susu badan sedikit?

Berbual dengan kawan sekerja, mengapa anak dia disupplementkan dengan susu formula..
alasannya susu badan isterinya sikit, anak asyik menangis. bila diberi susu botol, anak akn terdiam & akan tidur..
Hmm..
Ain tanya isterinya kerja apa, jawabnya cikgu. Ain rasa mesti dah tahu awareness ttg susuibu, cuma perlu penerapan yg lebih efektif.
ain pon explain la skit2..
Lagi satu kes, kawan ain, mengadu bile pam aje, hanya dpt 1oz..padahal pakai FS (fuyyo!) & pam 30-40min per sessi- tapi bila aintanya, brp sesi buat sehari? jawabnya 1 jer..hurmmm.. :)

WOOoo..sedih kalau kita berniat nak menyusukan anak kita tp susu tak banyak. Stress kalau sudah bersiap sedia nak pump tp hasilnya amat sedikit. Sedikit info kenapa ia terjadi.
  1. Kenapa susu badan sikit atau production merudum?
  2. Sesi perahan yang tidak konsisten,
  3. Pengambilan air yang tidak seimbang dan selari dengan pemakanan,
  4. Keletihan melampau, mood atau emosi yang tidak stabil,
  5. Badan kekurangan nutrien penting dalam penghasilan susu seperti protien dan kalsium terutamanya dan beberapa faktor lain yang menyumbang ke arah ini.

JAWAPAN AIN YG UTAMA: kurang rangsangan, kurang la hasil!


Pam sekali sehari, kadang2 tak sempat.

Kadang2 breast tak bengkak pun so dia tak pam.

Kerja balik malam, lepas tu buat kerja rumah

Stress dengan kerja dan rumahtangga

Selalu skip dinner sebab dah lambat sampai rumah

Katanya kawan ain, dia dah cuba minum teh untuk ibu menyusu yang katanya boleh tambahkan susu, ambil milk booster pil, minum rebusan longan kering, tapi masih tak ada kesan.
Saya katakan padanya, ada beberapa kesalahan yang dia kena ambil perhatian:

JANGAN TUNGGU BREAST BENGKAK BARU PAM.

Aktiviti mengepam itu sebenarnya yang merangsang susu, pam tu bukan semata2 untuk keluarkan susu, tapi mengepam yang efisyen akan merangsang pengeluaran susu. Menunggu breast bengkak baru menyusu/mengepam adalah satu langkah bunuh diri kerana ia akan menghantar signal ke otak bahawa ‘tiada rangsangan, jadi tiada susu perlu dihasilkan’. Itulah sebabnya susu makin sikit.
Susu badan tidak dirangsang oleh pemakanan sebaliknya rangsangan yang kita beri. Mesti kena banyakkan direct feeding dan pam sekerap mungkin.
Jangan skip makan. Walaupun tak menyusu, kita mesti makan ikut waktu.
Saya nak cakap tentang stress.
Stress adalah satu benda yang biasa dalam hidup kita sekarang ni.
Semasa sedang sakit untuk melahirkan anak,ibu2 biasanya mengalami stress yang tinggi. Tanya lah mana2 ibu, bersalin tu memang stress, hinggakan Maryam pun mampu menggoncang batang kurma semasa nak lahirkan Nabi Isa. Semasa kita stress, hormon kortisol dan norepinephrine dalam badan kita menjadi tinggi. Hormon2 inilah yang menyebabkan kita stress. Lepas tu, bila bayi dah lahir, hormon oxytocin akan merembes keluar. Kerana itulah selepas saja baby keluar, kita akan rasa happy, hilang semua sakit kerana hormon oxytocin ni menenggelamkan fungsi hormon2 penyebab stress tadi.
Oxytocin ni penting dalam penghasilan susu ibu kerana ia menyebabkan let down, atau ‘keluarnya’ susu dari breast. Jadi, kaitan stress dengan breastfeeding ni, bila stress, hormon cortisol dan norepinephrine menjadi tinggi dan menghalang fungsi oxytocin. Tak hairanlah apabila stress, susu ibu menjadi kurang berbanding di saat ibu gembira.
Selain itu stress boleh menyebabkan pelbagai penyakit kerana ia meninggikan adrenalin dalam darah sekaligus menaikkan paras glukos dalam darah.

Jom kita tengok masalah satu persatu.

1.Susu tiada bila diperah sama ada menggunakan tangan atau pam susu
Sebenarnya, jumlah susu yang dapat dipam tidak menggambarkan susu sebenar yang dapat badan kita hasilkan. Berapa oz susu yang boleh dikeluarkan dengan pam itu bergantung kepada keberkesanan pam tersebut, keadaan pam yang baik atau tidak, tisu payudara si ibu dan keselesaan semasa mengepam.
Setiap ibu mempunyai keupayaan yang berbeza untuk mengeluarkan susu badan. Ada orang susunya memang senang keluar, tak buat apa-apa pun terpancut2. Ada orang susunya tak semudah itu. Kerana itu ada ibu yang boleh survive dengan pam susu berharga RM10 tapi ada ibu yang memerlukan pam susu berharga beribu-ibu ringgit.
Sekiranya ibu menggunakan tangan, ia juga bergantung kepada sejauh mana kepakaran/skill si ibu dalam hands expressing.
Sekiranya susu yang dipam tidak banyak, kemungkinan ia bukan disebabkan oleh susu badan yang tidak banyak, sebaliknya masalah pam susu, kurang skill mengepam dan hal2 yang tidak berkaitan dengan susu badan kurang.

2. Payudara lembik
Semasa di dalam pantang anak pertama, biasanya ibu mengalami bengkak susu yang ketara, namun ia semakin kurang apabila anak meningkat usia, dan adakalanya tidak mengalami bengkak susu setelah melahirkan anak berikutnya.
Ini adalah kerana semasa kali pertama menyusu, payudara masih dalam peringat ‘belajar mengenal waktu bayi menyusu’ jadi ia akan menghasilkan susu yang banyak bagi menampung keperluan bayi yang tidak tentu masa. Namun apabila bayi sudah ada waktu menyusu tersendiri, payudara dah belajar tentang rutin tersebut, dan ia tidak lagi full bloom sepanjang masa.Lebih2 lagi jika ibu bekerja, kerana kurangnya stimulasi pada waktu siang.

3. Ibu tidak mengalami ’susu bocor’
Sesetengah ibu sentiasa perlu memakai breastpad untuk menampung susu yang sentiasa keluar. Ada ibu yang susu tidak langsung meleleh. Ia tidak memberi makna susu ibu yang meleleh2 itu adalah mempunyai susu yang banyak sampai melimpah tak muat breast. Kebocoran ni disebabkan oleh tindakan otot pada puting susu. Setiap ibu mempunyai keupayaan otot yang berbeza, jadi tahap kebocoran juga tidak sama antara satu sama lain.

4. Tidak mengalami engorgement atau bengkak susu
Bila ibu masih lagi menyusukan anaknya secara terus (direct feeding), kadangkala keupayaan menghisap si bayi dengan mudah mengosongkan payudara. Ini adalah petanda yang bagus kerana lebih banyak susu bakal dihasilkan.

5. Tidak mengalami let-down reflex
Let down reflex ialah bila puting tiba2 mengeluarkan susu, dan membuatkan si ibu berasa seperti dicucuk2 di bahagian payudaranya.
Tidak semua orang mengalaminya. Ada ibu mengalami reflex ini setiap kali teringatkan bayinya. Ada orang, tidak. Tapi ia tidak menunjukkan ibu yang tidak mengalami ejection reflex ini mempunyai masalah kekurangan susu.
Silap interpretasi ini menyebabkan ramai ibu yang terus menukar keputusan dari exclusive breastfeeding kepada pemberian susu formula, oleh kerana mereka tidak yakin bayi mendapat cukup susu dengan susu badan mereka. Kita akan bincangkan tentang ini di lain entry.

Inilah antara punca yang saya rasa boleh membantu dalam mengurangkan penghasilan susu badan kita. Oleh itu, cuba kenalpasti terlebih dahulu apakah punca yang membuatkan susu kita kurang. Bila dah kenal pasti, baru boleh kita fikirkan solution dia. Betul tak?
Jadi, bagaimana nak meningkatkan penghasilan susu badan?

Monday, November 1, 2010

Perbandingan khasiat susu ibu dan susu formula


Susu ibu mempunyai lebih banyak khasiat yang bayi perlukan!

“TERLALU sikit, puas cuba beri anak susu badan tetapi dia macam tak puas, asyik menangis saja. Akhirnya saya dan suami mengalah, berikan Aina susu formula. Lebih senang, terutama bagi saya yang kerap bertugas di luar daerah. Kalau dipaksa beri, payudara saya yang terasa sakit.
“Kawan cerita, mereka tidak cukup tidur malam kerana terlalu kerap bangun menyusukan anak,” kata seorang wanita ketika menunggu giliran untuk pemeriksaan bulanan kehamilan.
Terpaksa bangun malam menyusukan anak? Letih dan mengantuk pada siang hari? Ia bukan masalah, sebaliknya itulah keistimewaan menjadi ibu, kata Sheemi Mayanti Abdul Jalil, 29, yang menyusukan anak sulungnya secara eksklusif selama enam bulan.
Kini dia masih meninggalkan bekalan susu badan (yang dipam setiap hari) walaupun anaknya berumur 17 bulan. Tiada susu formula untuk si kecil kerana Sheemi percaya susu ibu jauh lebih baik daripada susu formula paling mahal di pasaran.
Jika hendak bercerita kebaikan, semua wanita terutama yang bergelar ibu, sudah tahu. Malah maklumat mengenai manfaat dan kebaikan susu ibu berlambak di Internet dan saban tahun dipaparkan di semua media setiap kali menjelang Minggu Penyusuan Badan bermula hari ini hingga Sabtu depan (7 Ogos). Manfaat memberi susu badan akan dinikmati ibu dan anak.
Bagi anak, dia mendapat semua khasiat diperlukan sesuai dengan umurnya. Susu ibu adalah makanan lengkap untuk bayi dan tiada susu formula yang mampu menyaingi kehebatan susu ini kerana ia mengandungi antibodi untuk melindungi bayi daripada jangkitan penyakit.
Ia juga membantu perkembangan otak dan sistem saraf bayi. Bayi yang diberi susu badan juga menunjukkan perkembangan psikomotor (hubungan antara otot dan otak) dan emosi lebih baik.
Bayi yang diberi susu badan kurang mengalami masalah alahan berbanding bayi yang membesar dengan susu formula. Penyusuan badan juga sebenarnya merangsang pembentukan rahang bayi dan mengurangkan masalah gigi berlubang.
Tahukah anda, susu formula mengandungi gula walaupun rasanya tidak manis, dan ini sebabnya kebanyakan kanak-kanak yang diberi susu formula, terutama sejurus sebelum tidur, mempunyai masalah gigi reput dan berlubang.
Itu sebahagian daripada manfaat untuk bayi. Pada ibu, penyusuan badan mempercepatkan penyembuhan luka dan pengecutan rahim supaya kembali ke saiz asal serta menghentikan pendarahan selepas bersalin, kata Penasihat Penyusuan Badan Hospital Assunta, Sister Vara Letchime.
“Ia membentuk ikatan perasaan antara ibu dan anak, mengurangkan risiko berlakunya kemurungan selepas bersalin atau meroyan. Memang kebanyakan wanita berasa sedih selama beberapa hari selepas bersalin. Ia perkara biasa, tetapi kesedihan ini hilang perlahan-lahan apabila ibu menyusukan bayi mereka.
“Memberi susu badan sebenarnya memberi lebih kebebasan untuk anda pergi berjalan dan tidak perlu bimbang kehabisan stok kerana ia ada di badan anda.
“Selagi anda mengamalkan pemakanan seimbang dan sihat, anda menghasilkan susu yang baik untuk anak. Uniknya komponen susu badan ini berubah-ubah mengikut pertambahan usia anak,” katanya.
Penyusuan badan juga memberi perlindungan tambahan kepada ibu kerana ia mengurangkan risiko mendapat kanser payudara dan ovari — dua jenis kanser wanita paling ditakuti.
Kanser payudara memberi banyak kesan kepada penampilan dan psikologi seseorang wanita manakala kanser ovari dikelaskan sebagai kanser paling teruk kerana ia sukar dikesan.
Satu perkara penting yang perlu anda ketahui ialah penyusuan badan adalah cara terbaik untuk menurunkan berat berlebihan yang anda ‘kumpul’ sepanjang tempoh kehamilan.
Kajian mendapati setiap kali anda menyusukan bayi, kira-kira 500 kalori hilang tanpa perlu bersusah payah bersenam. Pada keadaan biasa kita perlu berlari atau naik tangga selama 64 minit; joging atau berbasikal (72 minit); senaman aerobik (90 minit) atau dua jam berbasikal untuk membakar kalori sebanyak itu.
Susu terlalu sikit?Menurut Vara, isu ketiadaan susu atau susu badan terlalu sedikit hanya mainan psikologi. Setiap wanita yang melahirkan anak dianugerahkan Tuhan dengan makanan untuk bayi (susu).
Pengeluaran susu badan berlandaskan konsep ada permintaan, baru ada penghasilan. Maknanya jika bayi tidak diberi susu badan, penghasilan susu berkurangan dan berhenti selepas satu tempoh tertentu.
“Ramai wanita anggap kemahiran menyusukan bayi datang secara semula jadi selepas melahirkan anak. Kemahiran ini perlu dipelajari; baru anda dapat menyusukan bayi dengan baik dan ia secara tidak langsung menggalakkan penghasilan susu badan,” katanya.
Apa perlu dilakukan? Teruskan penyusuan walaupun anda berasakan susu yang keluar sangat sedikit. Bayi anda bijak, dia akan hisap susu dan berhenti apabila terasa kenyang; tidak akan tahu berapa banyak susu masuk ke dalam perutnya. Kuantiti yang anda rasakan ‘sedikit’ itu mungkin cukup untuknya untuk sekali susuan.
Pada awalnya susu yang keluar memang sedikit. Teruskan memberi rangsangan (menyusu bayi dengan betul); pengeluaran susu akan lebih tetap selepas tiga hari melahirkan anak.
Beberapa faktor boleh mempengaruhi pengeluaran susu seperti kurang rangsangan, cemas dan bimbang, merokok, minum minuman beralkohol, kurang keyakinan serta tidak mendapat sokongan, khususnya daripada suami dan ahli keluarga, untuk menyusukan bayi.
Ada yang bertanya adakah makanan khusus yang boleh meningkatkan penghasilan susu badan? Tiada. Yang perlu dilakukan hanya mengamalkan pemakanan seimbang dan banyakkan minum air; sekurang-kurangnya satu hingga satu setengah liter sehari.
“Wanita yang menyusukan anak memerlukan lebih kalori (300 hingga 500 kalori) berbanding wanita lain. Cara mendapatkannya ialah makan kerap iaitu lima hingga enam kali sehari dan lebihkan pengambilan protein.
“Larangan makan ayam kerana takut gatal, terutama bagi wanita yang bersalin melalui pembedahan, sebenarnya tidak praktikal kerana ayam mengandungi protein yang sangat diperlukan untuk penyembuhan luka. Kalau tidak mahu makan ayam, kena ganti dengan sumber protein lain.
“Susu yang dirumus untuk ibu juga baik bagi membantu wanita mendapat kalori harian secukupnya kerana ia biasanya mengandungi vitamin D, asid folik dan mineral. Ramai bertanya mengenai makanan yang perlu dielak ketika menyusukan bayi.
“Tiada kaedah khusus untuk menentukannya, ia diketahui melalui kaedah cuba – kalau nampak bayi tidak selesa, periksa balik apa makanan yang anda ambil,” kata Perunding Pemakanan, Siti Wahida Mhd Halil.
Bagaimanapun, Siti Wahida mengingatkan wanita supaya tidak mengambil ubat atau persediaan herba sebelum atau selepas bersalin kerana ia boleh menyebabkan lebih banyak pendarahan ketika bersalin secara normal atau pembedahan. Pengambilan persediaan herba ini dibenarkan enam minggu selepas bersalin.
Cara meningkatkan pengeluaran susu:> Letakkan bayi dekat pada payudara
> Jangan berikan puting getah pada bayi, kerana ia boleh mengelirukannya dan mengurangkan masa menghisap susu badan
> Galakkan bayi menyusu sekerap mungkin. Lebih kerap anda menyusukan bayi, lebih banyak susu akan dihasilkan
> Penghasilan susu berlandaskan konsep ada permintaan, ada bekalan
> Jangan hadkan kekerapan menyusukan anak
> Beri susu dari kedua-dua belah payudara. Jangan tertumpu pada sebelah saja supaya penghasilan susu setara
> Rehat sebanyak mungkin dan bertenang ketika menyusukan bayi bagi melancarkan aliran susu
> Jangan berasa terpaksa menyusukan anak dan tidak sabar menunggu anak habis menyusu. Beri masa kepada anak dan diri sendiri kerana ia proses belajar untuk anda berdua
Cara penyusuan yang betul> Letak bayi pada posisi selesa (sama ada anda berbaring mengiring) atau duduk dengan memangkunya
> Pastikan kedudukan anda juga selesa
> Sentuh mulut bayi dengan puting anda sehingga dia membuka mulutnya. Dekatkan bayi ke dada dan pastikan puting serta bahagian areola masuk sepenuhnya dalam mulut bayi
> Jika bayi atau ibu nampak tidak selesa, tarik puting daripada mulut bayi dan mulakan semula
> Susukan bayi hingga dia kenyang iaitu sehingga bayi melepaskan puting ibu secara spontan
> Selepas selesai penyusuan di sebelah payudara, beri bayi susu daripada payudara sebelah lagi
> Tanda penyusuan betul ialah apabila mulut bayi terbuka luas, dagunya menyentuh payudara ibu, bibir bawah dalam keadaan normal (tidak terlipat ke dalam mulut) dan anda boleh lihat tindak balas ketika menyusu
Masalah biasa penyusuan badanAntara masalah yang sering dialami wanita ialah payudara bengkak kerana banyak susu. Cara mengurangkan bengkak ialah dengan menyusukan bayi dengan kerap dan mengepam susu (supaya ia boleh disimpan dan diberi kepada anak kemudian).
Jika bengkak masih tidak hilang, tuam payudara dengan tuala yang direndam dalam air hangat (elak terkena puting dan areola iaitu bahagian berwarna gelap sekeliling puting). Ulang beberapa kali sehingga rasa sakit dan bengkak berkurangan. Anda juga boleh mengurut payudara perlahan-lahan ke arah puting untuk merangsang aliran susu.
Pada masa sama wanita kerap menghadapi masalah puting terasa sakit dan pedih. Ia mungkin disebabkan beberapa perkara seperti:
> Kaedah penyusuan yang tidak betul
> Keradangan akibat fabrik pakaian
> Menarik bayi menjauhi payudara ketika mulutnya masih tertutup — tindakan ini boleh menyebabkan geseran kuat pada puting
Cara mengatasi:> Belajar cara penyusuan yang betul. Pastikan puting dan bahagian areola masuk ke dalam mulut bayi. Cara betul untuk menarik payudara daripada bayi anda ialah dengan menekan dagu bayi perlahan-lahan supaya mulutnya terbuka. Kaedah ini dapat mengurangkan geseran pada puting
> Mulakan penyusuan di belah payudara yang tidak sakit kerana pada ketika ini daya sedutan dari mulut bayi anda lebih kuat
> Tuam tuala panas di sekeliling payudara sebelum memulakan penyusuan untuk merangsang pengeluaran susu
> Sapukan sedikit susu pada payudara anda terutama di bahagian areola untuk melicinkan dan melegakan tisu
> Sapukan krim jika perlu (selepas penyusuan) Bila susu perlu dipam? Menurut Vara, ia boleh dilakukan dalam beberapa keadaan seperti bayi tidak cukup matang untuk menghisap susu atau memerlukan susu anda (contohnya kes bayi lahir tidak cukup bulan); payudara menjadi bengkak dan ibu bercadang kembali bekerja.
“Wanita yang hendak kembali bekerja disaran memerah susu dua minggu lebih awal untuk membiasakan bayi menerima susu dari botol. Pada suhu bilik, susu diperah boleh bertahan sehingga lapan jam dan 24 hingga 48 jam jika disimpan dalam peti sejuk bahagian bawah.
“Susu boleh tahan hingga tiga bulan jika disimpan di bahagian dingin beku (bagi peti sejuk dua pintu). Pastikan susu ini tidak diletakkan di bahagian pintu kerana suhu berubah setiap kali ia dibuka.
“Ketika di tempat kerja, pam susu anda beberapa kali sehari mengikut keperluan. Lakukan juga pada waktu malam sebelum tidur supaya bayi anda mempunyai bekalan susu yang cukup ketika anda tiada di rumah.
“Pada hujung minggu pun kalau boleh pam juga susu, untuk memastikan bekalan susu sentiasa ada. Ini yang saya lakukan sehingga anak berusia lebih setahun.
“Saya tidak pernah beri anak susu formula kerana yang lebih baik sudah ada, lagi pun ia percuma. Dalam hal penjagaan anak, terutama penyusuan dan pemakanan, saya memang ikut buku.
“Malah ayah dan suami adalah orang paling sibuk memastikan si kecil mendapat khasiat susu ibu sepenuhnya,” kata Sheemi yang masih mengekalkan bentuk badan seperti ketika anak dara dulu.

Sunday, October 31, 2010

1ST SGM MEETING BY QASEHBONDA

HERM...This idea have currently popped out in mind several times, but thinking that i am alone, is it possible to handle and more and more problems, make me wonder, CAN I?

But in thinking of this, I realize, if we didnt take the first step, when will we arrive to the top?

Then finally, QB will be organizing our first SGM Meeting. And the panning:


Date: 27/11/2010 or 04/12/2010

Time: 10am-12am

Venue: TBA


SGM offer breastfeeding women a place to enjoy the company of other breastfeeding women, realize that their thoughts and concerns are normal and learn more about breastfeeding and mothering. Research has found that mothers with breastfeeding support breastfeed for longer.

Our goal is to share the benefits of breastfeeding and to encourage and support mothers and mothers-to-be to breastfeed their babies. Our members include mothers, fathers, doctors, nurses and anyone who believes that breastfeeding is the best.


So, I welcome anyone, to give ideas/support/comment/contribution...

Pls do email me admin@qasehbonda.com so that we can work this out together!

Tuesday, October 19, 2010

Breastfeed Teething Baby





Pagi ni dapat email..pasal teething baby..mesti ramai yg hadapi problem ni kan..ain share soalan n jawapan yg ain bagi kat dia.. (copy n paste dr email )







Q:




Hi,
I've fully breastfeed my baby girl for the past 10 months and became a full time mom since 3 months ago. For the first 7 months I pumped EBM on day time and direct latch on night. Now my baby girl is teething her 3rd and 4th teeth on the top. This made my b/f life so difficult. My left nipple sore- bleed- recover- sore for the past 1 week. I spread my breast milk on the open wound and let it air dry and only b/f other side. My right nipple not bleed but sore badly due to I only feed one side. I try to spoon feed/ bottle feed but my baby refused. She insisted to wait for me come home to drink direct. I tried breast shield and she refuses to latch on but to take that away by her hand.
I do tell her not to bite and suck hardly when she's awake. But I willing to scold her when she's sleeping biting me hard. Please help! My in laws in trying to switch her to formula since I've been screaming over. I normally go for Dr Koe but she's on leave for the whole week. I think my nipple will be gone when I see her 1 week later.




Thanks
Eve Koh












Jawapan Ain:



Dear Eve,
Breastfeeding a teething baby is possibly one of the greatest worries for breastfeeding
mothers. Perhaps surprisingly, many mums feel pressurised by other people to stop breastfeeding as soon as the first tooth begins to break through, like you MIL did.
People will express dismay, disgust and sheer incredulity if they think a mum will continue to breastfeed a baby with teeth.

Considering many babies get their first tooth somewhere between four and six months the choice to continue breastfeeding should not really be such a big deal.
Of course mums worry that their baby may bite but they can give quite a nip even before teeth appear. You can soon teach your baby to refrain from biting by simply placing a clean finger between the baby's gums and your nipple and saying "No" in a firm voice. The action will break the suction while the firm voice reinforces your message! You can also stop breastfeeding the baby momentarily and if you do this each time he bites he will soon realise that it is not such a good idea!
This is one of my way that I did to Afeef, my son...and personally say, It WORKS!!

Sometimes the bite can take you by surprise and can be uncomfortable but in these instances you may find that you instinctively pull away and baby will learn the same lesson - if he bites he loses his lovely drink!
People may tell you horror stories about breastfeeding babies biting so hard that they drew blood. This is very rare.
Please remember that your baby is not consciously hurting you. Biting helps relieve the pressure on his teething gums and eases the pain a little. Babies will bite and chew at anything they can put to their mouths.Try giving your baby a teething toy or a teething ring which has been stored in the fridge - the cold will help numb the pain. Sometimes a teething gel can help or you can try herbal remedies.
Sometimes breastfeeding babies bite when they are just playing - in the same way that a bottle-fed baby chews and pulls on the teat of the bottle.Your breastfed baby is simply experimenting and learning. He will very soon realise the rule of cause and effect and he will tire of it before too long!
Feel free to get in touch with me again!!

Cheers, and may your breastfeeding journey follows with more experience and unforgetable moments, for you and your child...








:)
-Afeef with Daddy-








Monday, October 18, 2010

Penyusuan di Tempat Awam.. Breastfeeding in Public

Hurm.. Bebaru ni, banyak juga yg menegur..Ada yg suara sumbang, ada yg gelisah, ada yg tengok menjeling..
Almaklumla, putera Ain dah 1 tahun 10 bulan..lagi 2 bulan nak mencecah 2 tahun :)
Budak tu dah la buas..Kejap2, "Ma..nenen..?" huhu..depan orang2 nak? camane?
Tempat crowded, tempat ramai org..Adik2 ku jeling2 dah :p
Mama pon, x kisah la, depan org ke apa ke, bukak aje..On the spot..tu yg sebabkan afeef terlebih2 manja tu, asal minta je dapat kan..? x payah risau2 nak basuh botol, cari air panas, nak bancuh tu la apa2 la.. x pernak experience mende2 yg macam tu.. :) Alhamdulillah...
Baru2 ni masa majlis kenduri arwah tokki, ribakan anak sepupu, sleepy..tetiba alamak, my sister pass kan dia punya bottle..ooppss.. dah rasa pelik nak suapkan anak sepupuku itu dengan plastic bottle...last2 pass balik kat my sister, "Sorry la sayang, ummi Ain x biasa"..

Anyway, berbalik pada topik asal..
Breastfeeding in public tends to be a big problem for most first time mothers. Ye la kan.. xbiasa, nak buat macamana...Semua org ada level sendiri..mana nak sama...x semua mudah nak biasa. tapi bagi ain, alah bisa tegal biasa??(alamak, betul x tu?) Not everyone have an easy feeling when breastfeeding in public. Some mother does not feel comfortable when breastfeeding in public so they choose to give their baby to drink formula milk when they went out for outing. Some mother will pack their expressed milk in cooler bag, whenever they went out and nurse their baby using bottle.
Ain dah start nursed my beloved Afeef in public from the first time that we started going out until now. (22 months old.) Personally, I have never put a blanket over my nursing baby, though some moms are more comfortable doing this. I feel it just draws more attention to the fact that I’m nursing (I know I always notice this when someone else does it). For me a loose blouse, my ‘Tudung’ and also the baby will keep me perfectly covered and modest. Senang kan..Tapi ye la, lagi skali, x smua org sama... sebab apa? ain ni jenis malas2 nak serabut2 kan, dengan Afeef yg extreme buas? huh...
Actually, Ain mmg kena admit that I also fell embarrass the first time I breastfed my son in public. Believe me, nobody will straightly have the guts and great feeling while breastfeeding in public. It needs practice and experience to be comfortable and confident. Luckily, I also have my husband beside me for support.Kalau dia x der, adik2 akan bantu2 untuk cover2.. :p
After that, we started to go to shopping complex eventhough at first I’m very particular on choosing which shopping mall we can go. I will definitely choose to go to shopping complexes that has a breastfeeding room. Later on, the more I go outside, the more I feel more confident and comfortable. Nowadays, I can breastfeed anywhere I go.

For the first timer especially, here are some tips on how to be more confident and comfortable while breastfeed in public.

1.Practice makes perfect.
That’s phrase commonly used to those who wants to succeed. The best place to start is in your own home. First, you need to learn how to breastfeed your baby in discreetly while walking around. Practice in front of the mirror and see how you look while breastfeed. Family members are good “guinea pigs” to practice on when you want to try to breastfeed in public. Always remembers not to breastfeed your baby in the bathroom or storeroom because even you wouldn’t want to eat there right?

2. Get the right outfit for comfortable.
There is no way that you can be able do a breastfeed discreetly if you wear a tight blouse or a dress. If you are going to be a nursing mum, then you should think what is the best outfit you can wear while going out? The easiest solution is to invest in nursing wears. If you have few nursing tops, you can try which style is best for you because nursing wear have different style in openings. Other than that, you can convert your own clothing to be a nursing wear. If you wear a regular outfit, you can lift up your top and once the baby latches on, adjust the cloths to cover as much as possible. Based on my experience, I will convert which ever clothing I have to be like a nursing wear. Of course, not every clothing can be convert to nursing wear. J Other than that, a baby sling is a great accessory for public nursing. With your baby safely in a sling, you can nurse your baby and have your hands free at the same time. The sling can be adjusted to keep you covered and no one will ever suspect that you are nursing your baby.

3. Find a good spot while breastfeeding
If you are in a restaurant, mall, airport or any crowded area, try to find a spot that you can sit so you have a little privacy. A booth is great as long as there is enough room to maneuver a baby. Sit so that you can see what is going on. As for me, I will look for corner space so that I can easily sit and not disturbing other people to walk or doing their business.

4. What should I do if people staring at me?
This situation can really be an uncomfortable. I gave you an example, when you are in university; boys and girls usually flirt around. Let say there was a boy, always staring at you and its freak you out. If you started looking back at him, what will he do? He will definitely turn around right? It’s the same situation here. The best thing to do is to return their gaze without backing down. However, this won’t happen always because nowadays, people are already aware about breastfeeding in public so usually we don’t attract that much attention.

5. Know Your Child.
I think everyone knows how their baby will react while breastfeeding. Some baby prefers to cover their face with clothing so it won’t be much problem for the mum. Some baby however, finds it irritating to have something covering their face or prefers to touch around (meraba-raba). This is usually the main reason why most mums prefer not to breastfeed in public, right? Based on my experience, my son is one from the later scenario. She loves to touch around and finds it irritating if something is covering his face..How do I overcome this situation? I will divert her attention by giving something for her to play. For example, I will let her play with my necklace or some of her toys. Another solution is, just find a breastfeeding room to feed your baby.

6. Be proud of breastfeeding.
Breastfeeding is a noble and honorable thing that we can do for our child. So, be proud when you breastfeed yours.
I hope this tips will help. Sape nak tambah lagi, silakan…

Notes: So if your a breastfeeding mum, please don’t stay at home! Go out, have some fun, and nurse in public. The more mothers nurse in public, the more accepted it will become!!!

Permulaan Detik-Detik

Salam semua,
Menyepi tanpa berita..Selama 3 minggu ini badan semua penat...Nenda tercinta jatuh sakit, tenat, dan akhirnya pulangn ke rahmatullah pada 16 Oktober 2010 @ 0520hrs.
Beliau adalah salah seorg tokoh yang saya amat kagumi, cucu lelaki terakhir Tokku Paloh.
http://khazanahnasional.wordpress.com/2007/01/23/tok-ku-paloh-al-aidrus-pejuang-islam-dan-bangsa-melayu/



Semangat perjuangan perlu diteruskan!

Sunday, October 17, 2010

Pentingkah Penyusuan Ibu?

Betapa pentingnya penyusuan susu ibu ini sering dikatakan dalam berbagai surah dalam Al-Quran seperti:

“Para ibu hendaklah menyusukan anak-anaknya selama dua tahun penuh, iaitu bagi yang ingin menyempurnakan penyusuan itu” – surah Al-Baqarah, ayat 233

* Pembatasan masa menyusukan anak dalam 2 tahun tidaklah dinyatakan ketentuan wajib yang mutlak. Tetapi ditujukan kepada ibu2 yang ingin menyempurnakan penyusuan itu. Lantaran ayat diatas, Allah berfirman:

“Apabila keduanya ingin menyapih (memberhentikan penyusuan) sebelum dua tahun dengan kerelaan keduanya dan permesyuaratan, maka tidak ada dosa atas keduanya” – Surah Al-Baqarah, ayat 233

“Dan kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah dan menyusukannya dan menyapihnya dalam dua tahun” – Surah Luqman, ayat 14

“Diharamkan atas kamu (mengahwini) ibu-ibumu; anak-anakmu yang perempuan, saudara-saudaramu yang perempuan; saudara-saudara bapamu yang perempuan; saudara-saudara ibumu yang perempuan; anak-anak perempuan dari saudaramu yang laki-laki; ibu-ibu yang menyusukan kamu; saudara perempuan yang sepersusuan” – Surah An-Nisa’, Ayat 23
” Jika mereka menyusukan (anak-anakmu) untukmu, maka berikanlah pada mereka upahnya; dan mesyuaratlah di antara kamu (segala sesuatu dengan baik; dan jika kamu menemui kesulitan, maka perempuan lain boleh menyusukan (anak itu) untuknya” – Surah At-thalaq, ayat 6

“Kami perintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya mengandungnya dengan susah payah, dan melahirkannya dengan susah payah (pula). Mengandungnya sampai menyapihnya adalah tiga puluh bulan” – Surah Al-Ahqaaf, ayat 15
Antara kupasan ayat-ayat Al-Quran ini adalah:
* Setiap ibu disyorkan menyusui anak mereka secara terus selama 2 tahun jika hendak menyempurnakan penyusuan itu
* Jika terdapat halangan menyusui anak: Ibu sakit, ibu tak boleh menyusukan anak, tiada paksaan dalam melaksanakan dan memberikan hak anak iaitu menyusukan mereka.
* Jangka waktu yang terbaik sebagai pedoman menyusukan anak, sesungguhnya telah ditetapkan oleh Allah swt
* Dibolehkan menyusukan anak kepada ibu yang lain (anak susuan), tetapi haruslah ada mesyuarat di atara semua yang terlibat.
* Hukum ibu susuan dan anak susuan
* Anak susuan adalah anak yang disusukan bwh umur 2 tahun. –>
*** saya dapat soalan, bolehkah suami minum susu isteri dan adakah dikira sebagai anak susuan? Jawapannya tidak Minumlah kalau nak minum, mana tahu susu isteri terlalu banyak dan suami mahu minum. ***
Juga apabila tiba hari kiamat:
“Ingatlah pada hari (ketika) kamu melihat kegoncangan itu, lalailah semua wanita yang menyusukan anaknya dari anak yang disusukannya”- Surah Al Hajj- ayat 2
Selain itu, kisah Nabi Musa a.s, yang mmg sgt2 menyedarkan kita tentang pentingnya setitis susu ibu ini. Saya sgt sebak dan menangis membaca tafsir dari ayat suci ini. Masihkah anda ingat tentang kisah ibu Musa yang merasa khuatir kerana Firaun akan membunuh setiap anak lelaki yang dilahirkan, Maka Allah memerintahkan ibunya menghanyutkan Musa ke sungai. Firman Allah swt:
” Dan Kami ilhamkan kepada ibunya Musa, “Susuilah dia (Musa) dan apabila engkau khuatir terhadapnya maka hanyutkanlah dia ke sungai (Nil). Dan janganlah engkau takut dan jangan (pula) bersedih hati, sesungguhnya Kami akan mengembalikan padamu, dan menjadikannya salah seorang rasul” – Surah Al-Qashash, ayat 7
* Secara saintifiknya hormon Oksitosin yang dirembeskan oleh otak si ibu semasa menyusukan anak akan menenangkan hati si ibu and bring calm to baby as Oksitosin adalah “hormon penenang” atau “hormon kasih sayang”. So, ibu akan rasa tenang dan anaknya juga akan rasa tenang. Jadi, ibu Nabi Musa menghanyutkan anaknya dalam keadaan yang tenang tanpa tangisan si kecil. Jika difikirkan, “Sanggup kita hanyutkan anak ketika saat anak meraung-raung kelaparan dan kesedihan?”
Kemudian Nabi Musa di ambil oleh dayang istana Firaun, dan isteri firaun memujuk Firaun untuk membela Musa kerana baginya Musa penyejuk mata dan hati nya. Maka mereka pun mencari ibu susuan (wet nurse) – waktu itu tiada susu formula- untuk susukan Musa yang masih bayi. Beribu-ribu orang beratur hendak menjadi ibu susuan Musa. Lantas Musa menolak kesemua ibu susuan yang mahu menyusukannya. Kemudian Allah swt berfirman:
” Dan Kami cegah dia (Musa) menyusu kepada perempuan-perempuan yang mahu menyusui(nya) sebelum itu.” – Surah Al-Qashash, ayat 12
* Nabi Musa rejected all the wet nurses kerana dia sudah merasai “the first taste of mother’s milk” – susu ibunya sendiri sehinggalah ibu Nabi Musa datang dan menyimpan rahsia sbg ibu susuan yang ingin menyusukan Musa serta mengasuhnya.
” Maka Kami kembalikan dia (Musa) kepada ibunya, agar senang hatinya dan tidak bersedih hati; dan agar dia mengetahui bahawa janji Allah adalah benar, tetapi kebanyakan mereka tidak mengetahuinya” – Surah Al-Qashash, ayat 13

Disini kata seorang ulama’, kisah di dalam Al-Quran hanya mendatangkan hikmah, pengajaran dan manfaat, namun bagi orang2 yang mahu berfikir dan menggunakan akal mereka utk merealisasikan pada kehidupan di dunia yang realiti. Sungguh saya malu. Mengapa mereka di sana lebih arif daripada kita, sedangkan kitab suci ini telah berabad berkurun lama di bekalkan kepada umat Islam sebagai panduan.
Sungguh, Allah itu Maha Besar. Banyak kelebihan apabila si ibu menyusukan anak. Bukan sebab memberi anak makan semata, namun dari situlah corak proses nurturing bermula. Anak merasai kehangatan tubuh dan air susu si ibu, telinganya mendengar jantung si ibu berdegup, tenang didakap dan kadangkala hiburan dari usikan nakal si ibu terhadap anaknya. Saya rasai semua ini ketika menyusui anak saya, setiap masa, dimana2 tidak kira masa. Anak akan merasa kebahagiaan dan kecintaan seorang ibunya semasa didakap utk disusui. Seorang ulama’ juga pernah berkata, air susu ibu akan mempengaruhi rohani si anak. Ia akan menimbulkan kesan psikologi yang positif dan membentuk peribadi yang kuat di masa dewasanya nanti. Ya Allah, mudah-mudahan anak2ku menjadi anak yang solehah serta mendengar kata.

Mengambil juga kata2 seorang yg sgt sinis terhadap breastfeeding “Menyusahkan je anak asyik nak berdakap. Budak menyusu badan kuat menangis”- saya tak pernah ambil pusing malah bangga kerana sekurang-kurangnya saya tahu, dia tahu, anak yang didakap tau, sayalah org yang paling dicari ketika itu. Sangat tidak wajar jika ibu terganggu yang amat dgn tangisan anak dan terus memberinya susu dgn harapan anak berhenti menangis – supaya anak mereka tidak digelar “anak kuat menangis” atau “anak suka buat perangai” atau “bagus baby saya, x suka nangis, dapat susu sebotol tidur senyap”. Tangisan bayi dalah sihat. setiap kali baby menangis, ianya akan melapangkan rongga dada, perluasan lampung, meningkatkan kemampuan otak, membangkitkan kemahuan, meningkatkan suhu badan serta menambah keberkesanan sistem penghadaman. Pernahkah terfikir mengapa bayi baru lahir “perlu” menangis dan jika tak menangis ia adalah petanda buruk?
Ibu2, Bapa2, marilah kaut ilmu untuk menyusukan zuriat amanah Allah ini. Risau melihat kes2 bunuh, kes2 situ sini sana. Selagi boleh kita berusaha. Mulanya, dari air susu kita. Air susu hikmat yang diberi oleh pencipta kita utk anak-anak. Percayalah, susah kita sekarang (memerah, menyusu, mendidik) ada hikmahnya di masa hadapan.

Semoga kita sama-sama mendapat manfaat. Maafkan atas kekurangan!

Wednesday, September 29, 2010

Menyusukan Lebih dari 2 Tahun??



Tak ada masaalah menyusukan anak lebih dari 2 tahun, jika perkara itu tidak mendatangkan mudharat kepada bayi, dan dgn kerelaan sisuami dan isteri.

Cuma kebiasaannya anak apabila sampai umur 2 tahun dia memerlukan makanan tambahan yang lain.

Adapun ayat al-Quran dari surah al-Baqarah: 233:


وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ


Maksudnya: “Dan para ibu itu menyusukan anak-anak mereka selama sempurna 2 tahun, bagi sesiapa yang menyempurnakan susuan.”

Ayat ini hanya berupa bimbingan dan bukan menunjukkan suatu kewajipan yang membawa dosa jika menyalahinya.

Al-Imam al-Qurtubiy ketika menafsirkan ayat 233 dari surah al-Baqarah di atas menyatakan: “Tambahan lebih dari 2 tahun (menyusukan anak) atau menguranginya (tempoh tersebut), boleh jika tidak ada kemudharatan kepada bayi dan dengan kerelaan suami dan isteri."

Cuma ada sebahagian ulama seperti Ibn 'Asyur (ابن عاشور) yang berpandangan tidak perlu ditambah susuan lebih dari 2 tahun, kerana perbuatan ini tidak ada keperluan lagi.


As for the question whether a mother can breastfeed past the two years, the answer is: there is nothing in the sources to indicate that it is wrong to do so. So you are free to do so if you deem it conducive to the wellbeing of your child.
Having said this, however, I should convince you that at some point you must make a distinction between providing, responsible nurturing care and spoiling a child. Sometimes a child may never wish to wean at all if you were to leave it entirely to his choice. It is therefore important for you to plan to wean him gradually without causing him undue emotional stress. You should decide your move in consultation with your pediatrician and a trained nurse.



Wallahu a’lam.


Qaseh Bonda: It's not so unusual to be breastfeeding at 2 or 3 years old. Worldwide, the average age of weaning is somewhere around 3 to 4 years. Your child will stop breastfeeding when she 's ready. This is described as "child-led" weaning, and it's the most effective and gentle way to wean. As long as you're both enjoying breastfeeding, then by all means continue what you're doing.

Monday, June 28, 2010

Extended Breastfeeding banyak kelebihannya



Selepas 2 tahun, Kawan Ain berhasrat untuk terus menyusukan si manja (extended breastfeeding). Tekadnya itu, bertambah kukuh apabila yang tersayang tidak mahu bercerai susu.

Umum sedia maklumdengan polisi kebangsaan mengenai penyusuan susu ibu yang menggalakkan semua ibu menyusukan bayi secara eksklusif di 6 bulan pertama dan diteruskan sehingga usianya 2 tahun. Pemberian makanan pelengkap pula hanya boleh dimulakan apabila bayi mencecah enam bulan.

Polisi tersebut merupakan susulan polisi yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) dan Tabung Kanak-kanak United Nations (UNICEF). Namun, kedua-dua badan ini di dalam kenyataan masing-masing menyarankan penyusuan susu ibu diteruskan
lebih daripada 2 tahun di samping pemberian makanan pelengkap.

Oleh yang demikian, hasrat untuk meneruskan penyusuan selepas usia 2 tahun sangat digalakkan sehinggalah kata sepakat antara anda dan anak dicapai tentang bila masa paling sesuai untuk menghentikan penyusuan. Faktanya, ramai wanita yang menyusukan anak secara eksklusif menikmati faedah amalan ini sehingga mereka memutuskan untuk meneruskan penyusuan susu ibu lebih lama daripada yang dirancang.

Oleh kerana itulah, penyusuan yang diteruskan sehingga umur 3 atau 4 tahun merupakan perkara normal di kalangan sesetengah masyarakat dunia terutamanya di negara-negara Asia. Lazimnya, kanak-kanak ini akan bercerai susu secara semula jadi tanpa perlu dipaksa. Hakikatnya, amalan extended breastfeeding merupakan fitrah manusia. Paling utama amalan ini sangat baik untuk anda dan anak juga.

Kelebihan: ibu
Jika bercadang mahu mengamalkan extended breastfeeding, ketahuilah banyak manfaat daripada hormon penyusuan yang bakal anda peroleh. Hormon prolaktin dipercayai banyak membantu anda menenangkan perasaan sementara oksitosin merangsang perasaan sayang yang sedia ada. Terbukti, hormon-hormon ini memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan fizikal dan mental anda!

Malah, dengan menyusukan si manja, ia membantu anda memperuntukkan masa yang suntuk itu untuk mengukuhkan lagi jalinan ikatan kasih sayang. Amalan ini turut melambatkan kesuburan anda dengan berterusan menahan ovulasi daripada berlaku. Antara lain, ia memberi perlindungan tambahan terhadap beberapa penyakit atau masalah tertentu seperti:

1. Kanser payu dara (Helewa, Levesque & Prvencher, 2002)
2. Kanser ovari (Schneider AP, NE J Med, 1987)
3. Kanser rahim (Brock KE, Med J Australia, 1989)
4. Endometrium (Petterson B et al, Acta Obstet Gynecol Scand, 1986)
5. Osteoporosis (Blaauw R et al, SAMJ 1994)
6. Mengurangkan insulin bagi yang menghidap diabetes. (Davies HA, British Med J, 1989)

Kelebihan: anak
Extended breastfeeding tidak sekadar memberi zat pemakanan paling optimum dan perlindungan imunologi kepada si manja. Lebih daripada itu, anak yang meneruskan penyusuan memperoleh ketenangan setiap kali sesi menyusu. Disebabkan itu, anda boleh menjadikan penyusuan susu ibu sebagai “ubat penenang” sewaktu dia dirundung sedih atau marah. Ketika dia bertarung melawan penyakit pula, tubuhnya dapat dihidrasi dengan baik menerusi susu ibu itu sendiri.

Sementara itu, mungkin ada yang khuatir anak tidak boleh berdikari jika asyik “berkepit”. Anggaplah penyusuan susu ibu sebagai asas kukuh untuk kasih sayang ibu dan anak sepanjang hayat. Anak yang mendapat cukup kasih sayang dan perhatian akan lebih berkeyakinan. Aspek ini sangat penting dalam usaha membentuk keperibadian yang cemerlang.

Kadangkala dalam kesibukan kerja harian, kita sebagai ibu bapa moden terlalu ghairah untuk memastikan anak cepat berdikari. Hakikatnya, si kecil sentiasa memerlukan perhatian, kasih sayang dan panduan ibu bapa. Bukankah itu tanggungjawab kita sebagai ibu bapa? Malah jelas terbukti melalui pelbagai kajian psikologi yang mendedahkan keperibadian dan perwatakan seseorang dewasa berkait rapat dengan pengalaman zaman kanak-kanak mereka.

Khasiat tetap sama
Bayi hanya memerlukan susu ibu dari hari pertama kelahiran sehingga usianya mencapai 6 bulan. Selepas tempoh itu, kajian menunjukkan terdapat 1 atau 2 komponen di dalam susu ibu tidak mencukupi untuk bayi yang semakin membesar. Perbezaan paling ketara adalah daripada segi komposisi air dan kandungan lemak. Namun, harus diingatkan! walaupun susu ibu kekurangan komponen tersebut, ia tetap jauh lebih baik berbanding susu formula. Dengan itu, susu ibu tetap bersesuaian dengan jumlah kalori yang diperlukan mengikut waktu dan umur bayi pada ketika itu.

Malah, dalam kajian terkini, Fat and Energy Contents of Expressed Human Breast Milk in Prolonged Lactation, PEDIATRICS vol. 116 no. 3 September 2005 menyatakan: Susu ibu yang diperah oleh ibu yang menyusukan bayi lebih daripada 1 tahun menunjukkan peningkatan kandungan lemak dan tenaga berbanding susu ibu yang diperah oleh ibu yang mengamalkan penyusuan eksklusif dalam tempoh yang singkat.

Sementara itu, WHO dan UNICEF menyarankan berikut sebagai pilihan penyusuan untuk bayi:

1. Susu ibu yang diperoleh terus daripada payu dara ibu.
2. Perahan susu ibu daripada ibu kepada bayi.
3. Susu ibu susuan.
4. Pengganti susu ibu yang sesuai.

Lihatlah! Kedua-dua badan ini meletakkan susu ibu sebagai pilihan terbaik bagi penyusuan bayi. Oleh kerana itulah,kandungan nutrisi susu ibu tidak patut dipertikaikan lagi!

Sememangnya akan terdapat sedikit perbezaan dalam komposisi susu ibu jika anda tidak mengamalkan pemakanan yang sihat sekali pun. Namun, secara umumnya kandungan di dalam susu ibu itu masih yang terbaik untuk anak anda. Tiada susu lain yang dapat menandingi kebaikan dan khasiat yang terkandung di dalam susu ibu! Ertinya, kandungan khasiatnya tetap kekal sama walaupun anda menyusu melebihi 2 tahun sekalipun.

Nota QasehBonda : Saya selalu memberi “ubat penenang” kepada Afeef. Kadang-kala bila rasa buntu dan tidak tahu punca mengapa puteraku menangis, menyusu adalah cara terbaik untuk menenangkan mereka.

Menyusu anak lebih 2 tahun


Dikemaskini pada 29/6/2010

Sumber: Utusan Online

Soalan:

APAKAH hukum menyusukan anak lebih daripada dua tahun, apakah ada dalil atau hadis yang mengatakan bahawa tidak boleh menyusukan anak melebihi dua tahun?

Adakah menyusukan anak lebih daripada 2 tahun mendatangkan penyakit bagi anak yang disusukan itu kerana susu itu akan bertukar menjadi darah setelah anak lebih dari dua tahun?

Jawapan:

Menyusukan anak lebih daripada dua tahun adalah harus terutamanya untuk maslahat si anak. Tiada nas atau hukum fikah mengharamkannya.

Cuma sesetengah ulama berpendapat ia akan melemahkan bayi kerana setiap yang disyorkan oleh Allah seperti tempoh menyusu dua tahun itu pasti ada hikmahnya kerana Allah Maha Tahu sebagai Pencipta manusia.

Penyusuan badan adalah hak anak dalam Islam, sudah tentulah ia yang terbaik dan ini telah terbukti benar melalui kajian saintifik kini.

Tiada pula sumber ditemui mengatakan ia bertukar menjadi darah selepas dua tahun. Jiran saya seorang jururawat menyusukan anaknya sehingga tiga setengah tahun.

Dia berbuat demikian setelah bertanyakan doktor yang membenarkannya berbuat demikian selama anak itu masih ingin menyusu tetapi bukan sebagai makanan utama selepas dua tahun.

Namun kebanyakan ulama berpendapat patut dihentikan selepas dua setengah tahun kerana susu itu tidak lagi berfungsi sebagai pembekal nutrien untuk membesar kepada bayi.

Juga untuk memberi peluang kepada ibu mengandung lagi kerana penyusuan badan biasanya membantut proses mengandung secara alami.

Nota QasehBonda: Hari ini (29/6/10), saya masih lagi keliru samada mahu memutuskan Afeef menyusu pada umurnya 2 tahun (15/12/2010) atau meneruskannya. Sejujurnya, saya sendiri tidak sanggup untuk berhenti menyusu kerana melihat Afeef membesar dengan susu ibu, adalah kepuasan bagi saya!. Tapi saya harus belajar menerima hakikat bahawa susu ibu baik untuk Afeef sehingga umur yang diizinkan-Nya. Saya masih lagi beristikharah memohon petunjuk Allah.

Thursday, May 27, 2010

Penyusuan dan Ibu Bekerja Kaedah Untuk Mengecapinya!


Setiap ibu merupakan wanita yang bekerja, samada di luar atau di dalam rumah. Jarang orang lain sedar bahawa wanita mempunyai tanggungjawab produktif (bergaji dan tidak bergaji) dan reproduktif (beranak dan penyusuan ibu). Kedua-dua tanggungjawab ini merupakan aspek penting dalam kehidupan wanita dan boleh digabungkan.

Melahirkan dan menyusukan anak sendiri merupakan suatu pengalaman yang indah, berbaloi dan sememangnya boleh digabungkan dengan perkerjaan sepenuh masa. Jika ibu-ibu mempunyai pengetahuan, kemahiran, keyakinan, sokongan pakar kesihatan dan ahli keluarga untuk membuat keputusan yang terbaik untuk dia dan bayi, maka penyusuan menjadi suatu pengalaman yang memuaskan hati si ibu.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyarankan agar ibu-ibu mengamalkan penyusuan eksklusif buat 6 bulan yang pertama kehidupan bayi untuk mendapatkan kelebihan kesihatan dan perkembangan yang optimum. Penyusuan juga patut disambung, bersama-sama dengan pengenalan makanan pelengkap, sehingga umur 2 tahun.

Bagaimana untuk menggabungkan kerja dan penyusuan ibu?

Mula menyusu pada jam pertama selepas bersalin, dan setiap dua jam pada waktu siang dan sebelum pukul 12 malam, dan setiap 3 jam selepas pada tengah malam. Menyusu bayi anda sepuasnya pada satu payu dara, dan penyusuan seterusnya selepas 2-3 jam pada lagi satu payu dara. Pastikan posisi bayi adalah betul (bayi meniarap pada tepi dan mukanya menghadap payu dara) dan pautan hisapan yang baik (bayi menghisap pada puting dan kirakira 1 inci pada areola untuk mengelakkan kesakitan puting).

  • Berlatih mencapai kesempurnaan. Mula berlatih memerah dan menyimpan susu ibu dua minggu sebelum kembali bekerja. Perah dan beku satu pek susu ibu sehari agar anda akan memiliki 14 pek susu ibu sebelum anda mula kerja. Jumlah susu biasanya agak sedikit pada peringkat permulaan tetapi akan semakin bertambah selepas beberapa percubaan.

  • Menyambung memerah susu bila mula bekerja. Perah pada pukul 7 pagi, 9 pagi, 1 petang, 5 petang dan 8 malam agar mempunyai simpanan susu agar bayi mempunyai susu untuk hari berikutnya.

  • Buat pilihan anda. Anda boleh memerah susu menggunakan tangan atau pam payu dara manual atau elektrik. Pam elektrik dengan kit pengepaman kembar mungkin lebih cepat, tetapi ia lebih mahal. Memerah dengan tangan pula adalah cara yang lebih murah dan kurang menyakitkan payu dara. Tidak kiralah apa jua cara dipilih, pastikan ianya selesa dan memudahkan anda.

  • Beritahu majikan anda. Beritahu majikan anda tentang keperluan anda. Tempat kerja yang mesra ibu adalah penting bagi wanita yang mengamalkan penyusuan ibu. Ini termasuk tempat untuk memerah dan menyimpan susu ibu, waktu rehat untuk penyusuan ibu dan persekitaran yang membantu.

  • Membuat persediaan. Anda mungkin memerlukan peti ais untuk menyimpan susu jika kerja anda memerlukan anda ke sana ke mari. Ada baiknya jika anda memakai pad menyusu jika tiada masa untuk memerah susu daripada membiarnya meleleh keluar dan membasahkan pakaian anda. Anda juga boleh menyilangkan tangan dan menggunakan penumbuk tangan untuk menekan pada puting dan payu dara untuk menghentikan pengaliran susu.

  • Letakkan tarikh pada susu ibu yang disimpan dalam peti sejuk beku dan nyahbekukan beberapa paket pada malam sebelumnya untuk digunakan pada keesokan hari. Pastikan anda sentiasa mempunyai senarai untuk perkara-perkara yang perlu dilakukan.

  • Pengurusan masa yang baik. Sememangnya penting untuk meluangkan masa berkualiti bersama keluarga, terutama sekali bersama bayi dan pasangan anda. Hubungan yang erat menjamin rumahtangga yang sihat. Maka, tentukan keutamaan anda dan jika perlu, sediakan satu jadual.

  • Dapatkan sokongan yang anda perlukan. Minta ahli keluarga dan rakan-rakan untuk memberi bantuan tambahan semasa anda menyusu ibu. Bapa juga perlu memainkan peranan mereka dengan memberi sokongan emosi kepada ibu yang menyusu.

Otak Lebih Pintar Dengan Susu Ibu

Beberapa tahun pertama hayat si manja adalah jangka waktu paling intensif dalam perkembangan otaknya. Perkembangan otak sangat penting untuk pertumbuhan kognitif, sosial dan emosi si manja. Ini penting kepada kelangsungan hidupnya.

Terdapat banyak cara ibu bapa boleh menyokong perkembangan ini. Satu daripada cara paling asas (dan penting) ialah memberikan segala nutrien yang perlu untuk perkembangan otak dan juga pertumbuhan si manja secara keseluruhannya.


Susu Ibu adalah yang Terbaik!

Kesan penyusuan ibu ke atas kepintaran kanak-kanak semakin diakui di seluruh dunia. Menurut World Alliance for Breastfeeding Action (WABA), susu ibu bukan sahaja penting untuk kesihatan, tetapi juga untuk meningkatkan perkembangan otak. Susu ibu mengandungi segala nutrien yang penting untuk perkembangan otak:



Bagaimana Otak Berfungsi
Otak kita merangkumi banyak bahagian yang menjalankan fungsi tertentu seperti menghubungkan penglihatan, perasaan, bahasa, dan pergerakan. Dalam setiap bahagian otak, terdapat berjuta-juta neuron (sel saraf), yang menghantar mesej kepada satu sama lain melalui sinaps. Hubungan ini membolehkan pelbagai bahagian berkomunikasi dan berfungsi bersama-sama.
  • Lemak – Susu ibu mempunyai kandungan asid lemak poli tak tepu yang lebih tinggi, khususnya DHA (asid dokosaheksanoik) dan AA (asid arakidonik), yang memainkan peranan penting dalam perkembangan otak (seperti sinaptogenesis, fungsi membran, dan mungkin juga pemielinan).
  • Kolesterol – Susu ibu juga mempunyai kandungan kolesterol yang lebih tinggi. Kolesterol penting untuk memudahkan pemielinan sistem saraf pusat, yang mempunyai kandungan lipid dan kolesterol tinggi.
  • Taurina – Taurina adalah asid amino yang banyak terdapat dalam susu ibu dan memainkan peranan penting dalam pertumbuhan tisu otak. Taurina juga penting untuk sintesis dan pelepasan pengutus neuro otak. Oleh sebab badan bayi sendiri tidak dapat menghasilkan taurina, adalah penting untuk memastikan si manja mendapat bekalan yang secukupnya daripada makanan yang diberikan.

Lebih Banyak Manfaat daripada Susu Ibu

  • Susu ibu melindungi bayi daripada penyakit yang boleh menyebabkan kekurangan zat makanan, dan menjejaskan pembelajaran dan pendengaran.
  • Susu ibu memastikan interaksi lebih kerap dan mendedahkan bayi kepada bahasa, tingkah laku sosial positif, dan rangsangan penting.
  • Susu ibu membolehkan perkembangan visual dan aktiviti visual lebih baik, menambah kesediaan untuk membaca dan belajar.
  • “Makanan Otak Terbaik,” Menurut Hasil Penyelidikan

    Hasil penyelidikan telah menunjukkan pelbagai manfaat susu ibu ke atas perkembangan otak. Jadual 1 di bawah adalah antara yang penting:

    Jadual 1: Kajian ke atas pemberian susu ibu dan kepintaran kanak-kanak

    Sumber
    Hasil Penyelidikan
    Rodgers, 1978 Kanak-kanak yang diberi susu ibu lebih pintar, lebih pandai membaca dan mengira, dan lebih bijak bercakap.
    Horwood & Fergusson, 1998 IQ lebih tinggi, prestasi lebih tinggi dalam ujian biasa, diberi permarkahan tinggi oleh guru, pencapaian lebih tinggi di sekolah.
    Mortensen et al., 2002 Purata markah IQ sebanyak 104 jika menyusu ibu melebihi 9 bulan berbanding IQ 99.4 bagi bayi yang menyusu ibu kurang daripada 1 bulan.

    Beri yang Terbaik untuk Si Manja Anda

    Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menggalakkan pemberian susu ibu secara eksklusif selama 6 bulan penuh. Selepas itu, pemberian susu ibu diteruskan dengan tambahan makanan yang sesuai sehingga si manja berusia 2 tahun dan ke atas. Adalah penting untuk anda mempertimbangkan tempoh penyusuan ibu seperti disyorkan kerana ia boleh membawa manfaat kepada perkembangan otak si manja sepanjang waktu awal hayatnya. Untuk mendapatkan maklumat dan petua penyusuan ibu yang berkesan, sila ke www.mypositiveparenting.org.

Hanya Kami Berdua


Penyusuan susu ibu bukan sekadar menyediakan pemakanan yang diperlukan oleh bayi baru lahir. Ia merupakan jalinan kasih sayang yang mengeratkan hubungan antara ibu dan bayi. Melalui penyusuan susu ibu, ibu dan bayi dapat menjalinkan hubungan yang erat, memuaskan dan berkekalan. Untuk menjadikan setiap saat anda bersama bayi lebih berharga, amalkanlah petua-petua berikut:

Tenang dan sunyi

Pastikan tiada gangguan semasa menyusukan bayi – jangan menonton TV, mendengar muzik yang kuat atau berbual dengan bising. Pastikan ahli keluarga anda faham kepentingan persekitaran yang sesuai semasa anda menyusukan bayi. Dapatkan bantuan mereka bagi memastikan keadaan tenang dan senyap ketika anda menyusukan bayi. Persekitaran yang ideal untuk menyusukan bayi ialah bilik yang sunyi dan malap. Jika ini sukar dilaksanakan, berikan tumpuan sepenuhnya kepada bayi sewaktu menyusu.

Utamakan keselesaan
Apabila menyusu, anda perlu pastikan keselesaan diri anda dan bayi. Pegang bayi supaya mukanya menghadapi payudara anda. Mulutnya diletak berhampiran puting dan kepala, leher serta bahagian belakang bayi dipastikan dalam kedudukan yang lurus dan selesa. Anda juga harus duduk tegak, gunakan bantal untuk menyokong bayi anda jika perlu.

Anda juga boleh berbaring secara mengiring di atas katil ketika menyusukan bayi. Posisi baring sangat berguna untuk penyusuan pada waktu malam, atau jika anda baru pulih daripada pembedahan ‘Caesarean’ atau komplikasi semasa bersalin.

Berinteraksilah dengan bayi
Ketika menyusukan bayi, anda boleh bercakap, bersenandung atau menyanyi dengan bayi anda. Kekalkan hubungan mata dan senyumlah selalu. Peluk, tepuk dan sentuh bayi anda. Puji bayi anda apabila dia menghisap dengan baik. Gerak isyarat yang penuh kasih sayang akan menjadikan bayi berasa lebih selamat.

Sikap adalah penting
Bayi anda akan tahu jika anda bimbang atau risau. Oleh itu, anda perlu bertenang ketika menyusukan bayi. Jangan menyusukan bayi apabila anda berasa marah atau selepas bertengkar dengan suami. Berikan masa yang secukupnya kepada diri anda sehingga reda perasaan marah sebelum menyusukan bayi.

IBU GEMBIRA, BAYI GEMBIRA
Untuk mengekalkan ikatan yang positif dengan bayi anda, terlebih dahulu anda perlu menjaga diri anda. Dapatkah anda berikan yang terbaik kepada bayi jika anda penat, tertekan atau bersedih?

Berehatlah dengan secukupnya, amalkan pemakanan yang sihat dan keraplah bersenam. Anda harus sedar bilakah anda memerlukan bantuan; jangan cuba lakukan kesemua perkara bersendirian. Bukanlah sesuatu yang luar biasa jika ibu baru mengalami kemurungan.

Beritahu kebimbangan anda kepada suami. Jika kemurungan ini berpanjangan dan menjadi lebih teruk, anda mungkin mengalami kemurungan postpartum. Anda perlu segera mendapatkan bantuan profesional.

Saturday, May 22, 2010

Macamana nak cepatkan let down

Salam frenzie... =)


I found this article from my readings on a Let Down Reflex (LDR) topic and i think it will be a good source of information for me to share with u all. Cam biase, i'll put in some of my comments at the end of every paragraph juz to make it easier for u guys to understand mcm la saya ni pandai sgt nak memahamkan org ye!Okie mommies..here we go.....


This is a summary of suggestions for encouraging a letdown when
pumping:


** Relax (take several deep breaths and, if you know any relaxation,or
meditation techniques, use them. Prop up a picture of your baby in
front of you and stroke your breast, toward the nipple. Sounds silly,
I know, but it works. (The relaxation is the big part, the rest is
probably just dressing).*This is ABSOLUTELY true! Relax is very CRUCIAL ya during ur pumping session. Kalau resah gelisah & tak rileks, susu jadi terbantut nak kuar!*


** Look at a picture of your child, think about the child actually
nursing and the milk began to flow. In fact I was pumping enough milk
for her for the next day and even had some to freeze.*Ya betul!!! This method works wonders on me! Amazingly each n everytime i picture my baby in my mind or i look at the photo of him while i'm pumping, the milk will flow dengan bestnyeeeee....*


** Bring in a picture of a child and a cassette recording of her
crying and such. When you are having a hard time letting down, look
at the picture, play the tape, and think about your child.*Zaman skang org x pakai tape cassette dah...so, gunekan lah kecanggihan teknologi enset anda ye...record ur baby punye voice either laughing or crying. Mane2 la yg akan membuatkan anda rase tenang and happy. Jangan la plak dengar suara baby anda menangis kalau ianya buat anda lagi pressure laks! =p*


** If your baby smells a particular way sometimes you can use that to
trigger let down too (like baby powder or something).*Hehe..ni yg paling sy suke! Bwk napkin, baju or brg2 Danish yg ada bau die yg bucuk masyam tuh gi opis! Gile tenang & happy! Rase cam nak terbang la plak balik umah gi peluk2 n cium die!!!*


** It is REALLY hard to get the let down reflex at work especially if,
like me, you have to pump in the restroom - frustrating! If there is
a private office with a door that locks (so you can relax and not
worry about "company" dropping in) use it!*For those yg x dapek nak pump at ur own workstation disebabkan ianya terlalu terbuka, maybe kena gi somewhere else like surau or store room to pump. Tp jgn amik ni sbg satu masalah or halangan utk anda mengepam dgn tenang dan gumbira. Carik solution terbaik utk anda dapatkan satu suasana yg POSITIF, SELESA & TENANG utk mengepam. Bawa magz spt PA&MA etc sbg bahan bacaan or ape2 je aktiviti ringan dan gedik santai yg boleh buat anda rase selesa kay...*


** Nipple stimulation (twirling them between my finger and thumb)
until the letdown came. Or, if you have a one handed pump like the
Avent manual model, do the nipple stimulation on one side while you
pump the other. It may take several minutes at first but with practice
the response gets faster.*Betul3! Hehehe...stimulate ur nipple can encourage let-down! And even in some cases, nipple stimulation dilakukan untuk increase milk production. Caranye, rajin2 kan la tangan anda tu utk menggentel nipple setiap setengah jam sekali selama satu minit. Ini kerana rangsangan kepada nipple akan merembeskan hormon oxytocin yg mana hormon ini berfungsi untuk menghantar signal kepada otak utk menghasilkan susu. Cubelah...anda mesti teruja! =)!*


** pump at regular times (every day or every work-day). Whenever I
take week vacations or somesuch, I have a harder time when I return to
regular pumping.*For pumping & working mommies, please bear in ur mind, this is of paramount important for you to do --> STICK TO UR PUMPING SCHEDULE!!!! Jgn pump suka-suka ati tak ikut time. Rasionalnye, if kite pump ikut jadual, kite menghantar signal kpd badan dan otak utk produce susu pd masa yg ditetapkan.Dan bile badan dan otak dah terima that signal, badan dan otak akan produce susu pd kadar yg banyak pd waktu yg kite selalu pump tu. That's why it is sooooo important to pump at a regular times kay!*


** be sure to sit in a comfortable chair.*Oh c'mon guys..i've told you this for like 100 times! SELESA is so importante while u're pumping. MAKE SURE u're comfortable enuff during ur pumping session ya...*


** warmth. It's always easy for me to pump after a warm shower (it's
hard to stop from leaking, sometimes!). If not available (e.g. at
work), try warm washcloths on the breasts.*This method akan MELANCARKAN pengaliran susu. Tp sy selalu buat di rumah je. Kat opis jarang, kecuali dlm keadaan2 tertentu...*


** I eventually learned that if I pushed along the sides of my breasts
I could sort of make the milk squirt out and was eventually able to
get 3 oz or so most times after about 15-20 min of work.*This one means u need to massage ur breast before u start ur pumping session. It will also help to make the milk flow smoothly.*


** My suggestion to you would be to rent the Medela electric pump for
awhile. use it at work, if you can, or at least at home so that you
can get the feel for it.*No need to rent la...beli je terusss...hehehe...x leh pakai tol advice saya nie eh! What i means is --> Invest in a good double pump. Nak sewa2 pon mcm x brp nk syok le plak kan...*


** I found that I had to use visualization techniques to let down.
Early, for the first 2-3 months of pumping, I could just visualize my
son when he was a very young baby with his little mouth working away.
As he got bigger, I had to guilt trip myself. I would visualize the
alternative - him drinking formula from a bottle and that would lead
to very large collections - I hate the smell of formula.*POWER OF VISUALIZATION! Anda semua akan rasa betapa hebatnye kuasa visualization ni semasa and mengepam...bkn utk pumping je, malah ianya sgt hebat diaplikasikan dlm HIDUP anda seharian! Percayalah....*


THAT'S ALL FOLKS.... =)!

Petua Banyakkan Susu Badan

Kawan-kawan yg baik budiman.... =)


Entry saya yg ni nak berkongsi tentang petua-petua yg saya amalkan untuk banyakkan susu badan dan Alhamdulillah it works on me...akceli ini adalah ringkasan shj...boleh dikatakan ianya adalah CHECKLIST yg saya amalkan dan mungkin bleh menjadi guidelines kpd kawan-kawan semua. Nah...ni die antara petua-petua & tips-tips yg saya AMALKAN:-


1) DOA
Berdoalah terlebih dahulu sebelum kite nak memulakan sesuatu perkara. Mulakan dengan BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM dan mohonlah dari ALLAH swt ape yg kite hajati. Sesungguhnya ALLAH swt itu Maha Mendengar permintaan hamba-hambaNya yg betul-betul ikhlas, khusyu' & tawaddhu' memohon sesuatu drpNYA. Jgn abaikan dan lupa pd kuase DOA...anda bleh refer entry ini untuk mengetahui doa-doa yg PATUT dijadikan amalan utk breastfeeding mommies... =)


2) DIRECT FEEDING
This one is very crucial ya...(exception to exclusive expressing mommies who will have to express their breastmilk exclusively and to bottle feed their babies due to some reason). Kerap susukan bayi anda tanpa had masa yg tertentu. Offer your baby to nurse frequently. Remember that ur baby is the most effective pump machine. Tak de breastpump yg boleh tandingi "kehebatan" bayi anda merangsang dan mengeluarkan susu dari payudara. Tindakan menyusukan bayi anda dgn kerap memberi signal kpd badan bahawa lebih banyak susu diperlukan oleh sang bayi. Hasilnya, susu akan keluar mencurah2!

3) PUMPING
Yup! Discussed this for so many times again n again without fail! The need for pumping ur breastmilk out FREQUENTLY is crucial because it'll help to empty ur breast more effectively expecially after u nursed ur baby. Sometimes ur baby might not fully removed the breastmilk because he fall asleep while nursing or he got attracted to something else which made him turned away form ur breast. Then, what u've to do is to get ur breastpump and start pumping for at least 15 minutes for each breast. Dun worry if u're only "air-pumping". The purpose of pumping ur breast after the baby nursed is to STIMULATE ur breast to produce more milk. It is like u're placing an order from ur body and the body will get the message to make MORE milk!!! Ingat ye --> STIMULATION is importante!

4) MASSAGE
Rajin-rajin lah mengurut B anda untuk melancar dan menggalakkan pengeluaran susu. Ade tekniknye nak urut B kite ye..bukan simply-simply urut jer...kene dgn berhemah dan bersopan coz B kite ni mempunyai tisu-tisu yg lembut. Tak leh kasar2...Cara yg biase di suggest, ialah urut perlahan-lahan menggunakan keempat-empat jari (telunjuk, antu, manis & kelingking) dari bawah ketiak perlahan-lahan ke arah puting.Lakukan beberapa kali. Lepas tu, urut secara memutar di sekeliling B anda. Buat beberapa kali gaks. Anda boleh juga gunakan sikat rambut dgn menyikat dr bawah ketiak terus menghala ke arah puting. Dah selesai mengurut atau menyikat, "cup"kan kedua-dua B anda menggunakan kedua-dua belah tangan anda, tundukkan badan kedepan skit and goncang secara perlahan-lahan B anda. Tujuannye juz nak bagi graviti sket pd breast tu... =)!

5) FOODS & DRINKS
Amalkan pemakanan dan minuman yg seimbang. Makan lah ikut pyramid makanan yg di recommended oleh nutrionist. Jangan control makan or berdiet ye! Dun worry about getting fat because mommies yg breastfeed babynye full time tidak mudah jd gemuks.This is because while u nurse ur baby u will burn around 500 chalories per day...

"On average, exclusively nursing mothers burn about 500 calories per day above and beyond the requirement needed to maintain their body weight. And, on average, an exclusively nursing mother transfers 24 ounces of breastmilk to her baby per day. So, a good estimate would be that 20 calories are burned for every ounce of breastmilk produced".(source : askville.amazon.com)

Senang kan? X yah gi joging or kayuh beskal petang2...dok kat umah sambil baring2 pon bleh bakar kalori! Another one, dun take junk food okay. Boleh nak amik sekali sekala...but dalam kuantiti yg sedikit je la and jgn kerap sgt. Sebulan sekali sudah...bleh ke??? =p Saya boleh je...demi anak...sanggupku tinggalkan segala-galanya yg x berpekdah!

6) MILK BOOSTER/SUPPLEMENTAL HERBS
Sebelum decide nak amik booster, make sure item 1, 2, 3, 4 & 5 dah betul2 fulfill ya! Jangan skip terus amik milk booster tanpa mendisiplinkan diri dgn 5 perkara di atas. Tak de makne,x de pekdah, x de macam2 x de la...Milk booster will only contribute 30% kepada peningkatan susu badan. The rest 70% adalah 5 perkara di atas. Ingat 5 perkara, sebelum 5 perkara...Hehehe....So,anda pilih. Nak susu bertambah 30% je ke ATAU nak 70% pertambahan ATAUPUN 100% pertambahan dgn mengaplikasikan kesemua petua saya yg cantik nie??? Sila refer entry ini untuk maklumat lanjut mengenai milk booster...

7) SYNTHETIC HORMONE PILLS (PROLACTIN)
Please dapatkan nasihat dan preskripsi drpd doktor sebelum decide nak amik ubat-ubat ni ye :-

a) Domperidone (recommended)
b) Maxolon
c) Metoclopramide (can cause depression)
d) Motilium
e) Raglan (can cause depression)


8) TAWAKKAL
Dah berdoa dan lakukan kesemua perkara di atas, kite sbg Muslimah, bertawakkal lah pd ALLAH swt...kite serahkan segala-galanya kpd ALLAH swt. Pokoknye, rezeki semuanya dtg dari-Nya. Kite sbg hamba, dah doa & berusaha, berserahlah dgn ketentuan yg telah ditetapkan oleh-Nya kpd kite semua....


Mulakanlah sesuatu dengan Bismillah & akhirilah dengan Alhamdulillah... =)